Wanneer moet ik mij laten testen ?


* Heb je enkel milde symptomen ?

 • Doe de ONLINE TEST en bekom zelf een code om een covid test te laten doen via deze link Self Assessment Testing


 • Zal je een quarantaine attest nodig hebben voor je werk in afwachting van het resultaat van je test, neem dan contact op in de week met je huisarts en het weekend met de wachtpost met de vraag een afspraak te maken voor een telefonische raadpleging.  Een arts zal je daarna contacteren.


* Heb je een ernstige symptomen ?

 • Neem contact op met je huisarts of de Huisartsenwachtpost


* Heb je een hoogrisicocontact gehad ?

 • Contactopvolging zal je contacteren om je testcodes te bezorgen.

 • Je kan zelf contact opnemen met contactopvolging op het nummer 02 214 19 19


* Ben je in een rode zone of risicogebied in het buitenland geweest ?Waar kan ik me laten testen ?

Je kan terecht in een staalafnamecentrum naar keuze via www.mijngezondheid.be, via een privé labo of een thuisverpleegkundige organisatie voor staalname aan huis.


Staalafnamecentrum Sinbad :  www.mijngezondheid.be

Labo Medina                                    :  www.medina.be

Medilab                                               :  www.medilab.be

AML                                                      :  www.aml-lab.be

Altrio covid staalname aan huis : 03/304.77.77Hoe maak ik zelf een afspraak voor een test ?

Heb je een CTPC code ontvangen?  Maak dan hier je afspraak voor een COVID-test in een testcentrum naar keuze. 

Is er iets niet duidelijk, dan vind je hier de handleiding.Hoe ontvang ik het resultaat van mijn test en waar vind ik mijn quarantaine attest ?

 • Het testresultaat is gegarandeerd beschikbaar 48 uur na de afname van de wisser : door extra drukte in deze vierde golf kan het resultaat van uw PCR test langer uitblijven

 • Voor testen afgenomen via ons labo krijg je een emailadres. Via testcentra ontvang je het resultaat per sms

 • Het officiële EU TESTCERTIFICAAT en een QUARANTAINE ATTEST kan je opvragen via

 • Je huisarts ontvangt het resultaat van je test, je kan dus ook bij je huisarts terecht als je dit niet online vindt

 • De Huisartsenwachtpost beschikt niet over je testresultaat, hiermee kunnen wij jou dus niet helpen.Waar vind ik algemene info over corona ?

Voor algemene info over Corona kan je terecht op de website van de overheid info-coronavirus.be

Je kan ook terecht bij het call center van de overheid op het nummer 0800 14 689

Voor al je vragen kan je terecht op de FAQ pagina van www.mijngezondheid.be

  Het "corona paspoort" of EU Digital Covid Certificate:


  Een digitaal groen certificaat ("EU Digital COVID Certificate") vormt het bewijs dat een persoon is gevaccineerd tegen COVID-19, recent van COVID-19 is hersteld of een negatieve test heeft afgelegd. Het digitale groene certificaat is dus een verzamelnaam voor 3 soorten certificaten: 


  1. Vaccinatiecertificaat

  Bij vaccinatie vermeldt het certificaat hoeveel prikken je hebt gekregen. De lidstaten beslissen of ze reizigers al dan niet toelaten die maar één vaccinprik hebben gekregen.

  De lidstaten moeten de vaccins aanvaarden die door het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zijn goedgekeurd: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson&Johnson.

  Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie


  2. Herstelcertificaat

  Sommige EU-landen hebben specifieke reisregels vastgesteld voor mensen die onlangs zijn hersteld van COVID-19. In plaats van een test- of vaccinatiecertificaat, mogen deze personen een herstelcertificaat laten zien, wanneer daarom gevraagd wordt. Een herstelcertificaat geldt 6 maanden.


  3. Testcertificaat

  Indien een patiënt geen vaccinatie- of herstelcertificaat heeft, kunnen sommige EU-landen vragen voor een negatieve PCR-test.


  Vanaf 1 juli zal iedere patiënt zelf een code kunnen aanmaken voor een test via de personal health viewer op www.mijngezondheid.be. Met deze code kan dan een afspraak worden gemaakt in een testcentrum. Ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen kan je als ouder op die manier een code aanmaken. (Volgens recente berichten zullen reizigers al vanaf 28 juni hun gratis code kunnen aanmaken om vanaf 1 juli te gebruiken.)

  Het is aan patiënt om zich te informeren over welke bijkomende voorwaarden worden gesteld om het land te betreden én om door te reizen. Sommige landen aanvaarden zowel PCR- als snelle antigeentesten.

  Zelftesten (testen die een burger bij zichzelf afneemt en het resultaat zelf afleest) kunnen onder geen beding aanleiding geven tot een geldig testcertificaat.


  Hoe het EU Digital COVID Certificate verkrijgen?


  Een groen certificaat kan afgehaald worden via de website covidsafe.be en de mobiele app CovidSafeBE (iOS - Android). Downloaden kan ook via overheidssites zoals mijngezondheid.be of Mijn Burgerprofiel.

  Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78.78.50. In Brussel is er het nummer 02/214.19.19. Inwoners van Wallonië kunnen terecht op 071/31.34.93.


  Waar kan je terecht met vragen/voor hulp?


  Mocht er een fout op een certificaat voorkomen, of je hebt een inhoudelijke vraag of hulp nodig, kan er steeds telefonisch contact opgenomen worden via de callcenters (per gemeenschap):

  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9u-19u op weekdagen)
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u-17u30 op weekdagen, 10u-17u30 in weekend en op feestdagen)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 0 32 (9u-17u op weekdagen)
  • Wallonië: 071 31 34 93 (9u-19u van maandag tot en met zaterdag)

  De callcenters kunnen geen gegevens van personen inkijken of doorgeven. Zij kunnen wel de opdracht geven om een certificaat voor een specifiek rijksregisternummer per eBox te versturen. Vaccinatiecertificaten kunnen zij ook per post versturen.