Ziekten voorkomen vinden wij even belangrijk als ziekten behandelen, en om die reden willen wij uw aandacht vestigen op het jaarlijks griepvaccin.


De jaarlijkse griepprik

Het griepvaccin is belangrijk voor mensen die risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep, zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken of 50 plussers. Bij mensen die een griepvaccin hebben gehad, is de kans dat ze griep krijgen veel kleiner. Als u ondanks de vaccinatie toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van. Het vaccin wordt terugbetaald aan iedereen boven de leeftijd van 50 jaar.

Wij raden u aan om het griepvaccin te halen bij de apotheker. Sinds dit jaar heeft u hiervoor geen voorschrift meer nodig als u boven de 50 jaar bent of tot een risicogroep behoort, u kan gewoon uw griepvaccin oppikken bij een apotheker naar keuze.

U kan dit vaccin bij ons laten zetten. Hierbij hebt u de keuze tussen

 • Een consultatie tijdens de week. Dit kan gecombineerd worden met uw jaarlijks bloedonderzoek, de controle van uw bloeddruk of het verkrijgen van voorschriften.
 • Een vaccinatiemoment waarop u buiten de consultaties de griepprik kan laten zetten. Tijdens deze vaccinatiemomenten is er geen mogelijkheid tot het verkrijgen van voorschriften of andere onderzoeken. Dit jaar gaat dit door op volgende data: 
  • 19/10 tussen 14u en 16u
  • 26/10 tussen 14u en 16u
  • 6/11 tussen 9u en 11u
  • 9/11 tussen 14u en 16u
  • 13/11 tussen 9u en 11u


Heeft u nog vragen ivm de griepvaccinatie?

Als u na het lezen van deze brief nog vragen heeft, kan u ons elke voormiddag tussen 8u en 11u bereiken op het nummer 052/464656 .

Indien u een afspraak wil vastleggen voor een consultatie, kan u naar het bovenstaande nummer bellen in de voormiddag of een afspraak online vastleggen via de website www.praktijkwareslage.be 

Voor een afspraak voor het vaccinatiemoment kan u bellen in de voormiddag of kan u ons bereiken via volgend e-mailadres: griep.wareslage@gmail.com . Gelieve een voorkeursdatum en uur door te geven, wij plannen u dan in.

Beste patiënten,


Dokter Tanja Vanacoleyen is in bevallingsverlof tot de kerstvakantie.

Tijdens deze periode komt dokter Isa Levrouw ons huisartsenteam versterken. We geloven in een vlotte samenwerking en hopen dat zij snel het vertrouwen van onze patiënten kan krijgen.


Dr Lully, Dr Schelfaut, Dr Vanacoleyen, Dr Jacobs, Dr Levrouw

Voorschrijvers zoals huisartsen, tandartsen en vroedvrouwen zijn sinds 1 januari 2020 verplicht om geneesmiddelen elektronisch voor te schrijven. Vanaf 1 juni 2021 wordt de volgende stap gezet in de digitalisering en wordt het mogelijk voor een patiënt om zonder papieren bewijs van elektronisch voorschrift (en dus op een gedematerialiseerde wijze) een geneesmiddel af te halen in de apotheek. Volledig afstappen van het papieren voorschrift doen we vanaf 15 september 2021.


Vanaf 1 juni 2021 treedt de dematerialisatie in werking

Tot op heden ben je als voorschrijver verplicht om telkens een bewijs van elektronisch voorschrift uit te printen en mee te geven aan de patiënt. Vanaf juni kan een patiënt zijn voorgeschreven geneesmiddelen papierloos afhalen bij de apotheek. 

De periode juni-september wordt gebruikt als een soort van overgangsperiode. In deze eerste fase zal standaard een papieren bewijs worden meegegeven, tenzij de patiënt expliciet aangeeft dat hij/ zij het beheer van het voorschrift digitaal zal opnemen (via Helena bijvoorbeeld). 

Vanuit CareConnect GP wordt automatische een digitale bewijs van het voorschrift aangemaakt en verstuurd naar het Helena-account van de patiënt.

Helena is een gratis Belgisch online gezondheidsplatform dat in 2019 gelanceerd werd. Het platform komt tegemoet aan de nood om als patiënt op een veilige en GDPR-conforme manier online gegevens te delen en te communiceren met zorgverleners. En speelt in op de nieuwste trends en wetswijzigingen binnen de gezondheidssector. Iedere dag verwelkomen we iets meer dan 1.500 nieuwe Helena gebruikers.


Volledige dematerialisatie vanaf 15 september 2021

Vanaf 15 september zal de dematerialisatie van het elektronisch voorschrift in voege treden. Vanaf dan zijn de voorschrijvers niet meer verplicht om ‘Het bewijs van elektronisch voorschrift’ af te drukken en mee te geven aan de patiënt.

Het is de patiënt zelf die telkens zal moeten aangeven of hij/zij een papieren bewijs wil ontvangen. Het is de taak van de voorschrijver om de patiënt goed en volledig te informeren over zijn rechten en mogelijkheden. 


Hoe gebeurt de afhaling van voorgeschreven geneesmiddelen

De apotheker zal via zijn apotheeksoftware toegang hebben tot alle openstaande voorschriften van de patiënt om deze correct te kunnen afleveren.

Na het inlezen van de eID van de patiënt kan de apotheker de openstaande voorschriften raadplegen. Het verdere verloop van de aflevering van een elektronisch voorschrift blijft ongewijzigd.

Via Helena kan een patiënt ook geneesmiddelen reserveren en het voorschrift digitaal doorsturen naar de apotheker. Na het aanmaken van een elektronisch voorschrift, is dit voorschrift onmiddellijk beschikbaar voor de patiënt in Helena. De patiënt kan dit voorschrift (maar ook OTC, cosmetica,…) in één klik reserveren bij zijn apotheek. Van zodra de bestelling kan afgehaald worden, krijgt de patiënt een melding in Helena en/of een e-mail.


Impact op de patiënt

Voor veel patiënten zal het ontbreken van het papier een grote impact hebben op het beheer van hun medicatie. Naast het portaal mijngezondheid.be biedt het patiëntenplatform Helena hier een ideale digitale oplossing. Alle opgemaakte voorschriften verschijnen automatisch in het Helena-account van de patiënt. Zo behoudt die toch het overzicht van zijn beschikbare voorschriften en ook andere medische documenten. Ontdek Helena nu!

Beste patiënten,

vanaf maandag 10 mei zal je een andere stem horen als je ons in de voormiddag belt: Els Van der Sloten start als administratief bediende en zal jou te woord staan als je ons belt. Zij kan jou verder helpen bij het maken van een afspraak en kan op de meeste vragen van jou een antwoord geven, maar verbindt jou ook graag door met ons als je ons zelf wenst te spreken. Soms is het echter niet mogelijk om ons meteen te spreken, maar zij zal ervoor zorgen dat wij jou dan op een later moment terug contacteren.

Onze paramedici zijn nog steeds te bereiken op hun eigen gsm-nummers of via hun eigen emailadressen te vinden op onze website www.praktijkwareslage.be

Wij kijken alvast uit naar een goede samenwerking!

Dr Schelfaut, Dr Lully, Dr Vanacoleyen, Dr Jacobs.

Beste patiënten,


Graag informeren wij onze patiënten over onze huidige werking.


We hebben enkele richtlijnen opgesteld om de veiligheid voor iedereen zo goed mogelijk te vrijwaren:

- Kom alleen naar de afspraak. Breng geen kinderen mee, behalve als zij de patiënt zijn.

- Draag steeds een (zelfgemaakt) mondmasker en ontsmet uw handen bij binnenkomst en bij het naar buiten gaan met de voorziene alcoholgel in de wachtzaal. Voor wie zelf geen mondmasker heeft, hebben we er zelfgemaakte voorzien, met dank aan heel wat vrijwillige stiksters.

- Kom niet te vroeg in de wachtzaal zitten. 

- Neem plaats op de stoelen. Indien alle stoelen bezet zijn, gelieve dan buiten te wachten.


Wij begrijpen dat het voor sommige patiënten niet evident is om naar onze wachtzaal te komen, en ook aan hen willen we tegemoetkomen. Indien u een vraag heeft of voorschriften nodig heeft, kan u ons altijd bellen (052 46 46 56) of een email sturen op volgend emailadres: corona.wareslage@gmail.com

Wij zijn door de overheid in de mogelijkheid gesteld om voorschriften en attesten gedurende deze periode via mail door te sturen. Wij proberen zo snel mogelijk uw email te beantwoorden, maar vragen uw begrip indien u niet meteen antwoord krijgt.


Indien u een mail stuurt, gelieve dan zeker volgende gegevens te noteren:

 • Voornaam en achternaam
 • Rijksregisternummer
 • ID kaart nummer of ISI plus kaart nummer
 • Telefoonnummer


We zouden jullie als laatste graag informeren over de mogelijkheid tot testen op COVID-19

Er zijn twee soorten testen mogelijk:

 • Indien u op consultatie komt met symptomen die wij linken aan COVID-19, kunnen we een neuskweek afnemen om te zien of u op heden besmet bent met COVID-19.
 • Indien u minstens 14 dagen geleden symptomen hebt doorgemaakt die kunnen veroorzaakt zijn door COVID-19, kunnen we een bloedstaal afnemen om te kijken of u antistoffen aangemaakt hebt en dus in het verleden COVID-19 doorgemaakt hebt. 


Indien u een positieve neuskweek heeft, zal u gecontacteerd worden door de contacttracers en zal u gevraagd worden om uw contacten van de afgelopen dagen op te lijsten. 


Met vriendelijke groeten,


Huisartsen Praktijk Wareslage

Dr. Lully, Dr. Schelfaut, Dr. Vanacoleyen, Dr. Jacobs

Telefoon: 052 46 46 56

Email: corona.wareslage@gmail.com


Huisartsenwachtpost Waasland

gepost op dinsdag 30 juni 2015

Dringend een huisarts nodig tijdens het weekend of op een feestdag?


Bel 03 - 361 0 361


U woont in één van de deelgemeenten van:

 • Beveren
 • Kruibeke

 • Sint-Gillis-Waas

 • Sint-Niklaas

 • Stekene

 • Temse

 • Waasmunster


De centrale dag&nacht wachtpost van Sint-Niklaas is elk weekend open van vrijdagavond 19:00 uur tot maandagochtend 08:00 uur 

en op feestdagen vanaf 19:00 de dag voordien tot 08:00 de dag erna.

De satelliet dag-wachtposten van Beveren en Sint-Gillis zijn enkel open overdag van 08:00 tot 20:00 op zaterdagen, zondagen en feestdagen.


Meer info: www.wpwaasland.be


Tijdens de week kan u nog steeds terecht op het nummer 052 46 36 00.

Bewegen op verwijzingDe huisartsen van Praktijk Wareslage kunnen een doorverwijzing opmaken naar een 'Bewegen op Verwijzing-coach'. Deze coach zal, samen met jou, een laagdrempelig beweegplan opmaken om te motiveren om meer te gaan bewegen. Je betaalt hiervoor slechts een beperkte eigen bijdrage. 


Bewegen op Verwijzing-coaches vervangen op geen enkele manier het werk van de kinesitherapeut. Zij voeren geen medische handelingen uit, maar zij zijn de motivators die jou begeleiden naar een lokaal beweegaanbod. Dit kan gaan van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans-of zwemuurtje in de buurt. De consultaties vinden plaats op neutrale, laagdrempelige locaties. De coaches bewegen niet zelf mee maar ze leiden je dus toe naar het bestaand laagdrempelig beweegaanbod in de buurt. 


Meer info kan je terugvinden op de website van gezondleven.be

Mazelen vaccinatie


Op 20 augustus 2018 trok de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) aan de alarmbel in verband met het voorkomen van mazelen in de Europese Regio. In de eerste helft van dit jaar waren er al meer dan 41.000 meldingen van mazelen bij kinderen en volwassenen, waarvan er minstens 37 gestorven zijn. Dit is meer dan het jaarlijks aantal mazelengevallen in de voorbije jaren. De WGO vraagt daarom speciale aandacht voor deze vaccinaties en raadt aan om zeker de vaccinatietoestand na te kijken bij mensen die op reis gaan naar landen waar mazelen momenteel ruim circuleert.


Daarom werd in Vlaanderen beslist dat de vaccins tegen mazelen, bof en rubella (MBR), opnieuw mogen gebruikt worden voor inhaalvaccinatie bij volwassenen. Het gaat momenteel om het vaccin MMRVAXPRO®. Dit vaccin wordt u gratis aangeboden door de overheid en kan u bij ons laten zetten (wij hebben deze in voorraad, u hoeft zelf niets mee te brengen).


Algemeen wordt aangenomen dat personen geboren vóór 1970 (ouder dan 48 jaar) wellicht mazelen doorgemaakt hebben en dus immuun zijn. Bij hen moet niets gebeuren.


Bij personen geboren in 1970 of later (48 jaar of jonger) wordt best nagevraagd of ze ooit mazelen doorgemaakt hebben.

 • Indien u de mazelen heeft doorgemaakt, moet er niets gebeuren.
 • Indien dit niet het geval is, wordt best nagegaan of u tegen mazelen gevaccineerd werd en hoeveel dosissen u gekregen heeft.
 • Indien u niet gevaccineerd werd, is een volledige vaccinatie aanbevolen.


Deze vaccinatie bestaat uit 2 doses van MMRVAXPRO® met minstens 4 weken interval. Indien u vroeger reeds 1 dosis van een mazelenvaccin gekregen heeft, is een inhaalvaccinatie met 1 dosis van MMRVAXPRO® voldoende.

Deze vaccinatie mag niet toegediend worden aan zwangere vrouwen. Bij zwangerschapswens is het meteen ook een vaccin tegen rubella. Na vaccinatie wordt zwangerschap best een maand uitgesteld omwille van de rubellacomponent.

Laat je niet verrassen door de griep!

gepost op donderdag 8 oktober 2015

De herfst nadert en de temperaturen dalen. De tijd van verkoudheden, keelpijn en griep is weer aangebroken…

Hoewel we in elke periode van het jaar kunnen last hebben van een verkoudheid en hoewel verkoudheid wordt veroorzaakt door een reeks goedaardige virussen, geldt dit niet voor griep. Griep (of influenza) heeft immers een meer seizoensgebonden karakter en de virussen die griep veroorzaken, lijken veel agressiever te zijn, in het bijzonder bij bepaalde categorieën van personen.  

Griep is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door microscopisch kleine druppeltjes die door een besmette persoon tegen een hoge snelheid worden verspreid door te hoesten of te niezen. De jaarlijkse griepepidemie start meestal in november en loopt tot februari-maart met min of meer belangrijke pieken. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) volgt permanent nauw de griepepidemieën in de wereld op en volgt van dichtbij de evolutie van de verschillende geïdentificeerde virale stammen die de gewoonte hebben om heel snel te muteren. Deze snelle en aanzienlijke mutaties van de griepvirussen maken het vandaag onmogelijk om tot een langdurige immunisatie te komen, zoals bijvoorbeeld bij kinkhoest of tetanus. Daarom wordt aan bepaalde personen die een groter risico vertonen, aangeraden om zich jaarlijks te laten inenten. 

Hoe weet je of je een verkoudheid of griep hebt?

Een verkoudheid begint vaak met een verstopte neus of een loopneus en gaat samen met hoofdpijn die over het algemeen wordt veroorzaakt door neusverstopping. Je voelt je zwakjes, moe, koortsig, maar deze symptomen zijn niet zo sterk. Je kan je een tiental dagen wat slapjes voelen maar zelfs al doe je niets om de symptomen te verminderen, je geneest spontaan. 10 dagen is min of meer de levensduur van een verkoudheidsvirus in het lichaam. Je kan 10 à 12 keer per jaar een verkoudheid krijgen, want er zijn heel wat verkoudheidsvirussen en ze zijn zeer actief, vooral wanneer het koud en vochtig is.

Griep is veel agressiever, zelfs al zijn de symptomen dezelfde als die van een verkoudheid. De brutale malaise die wordt veroorzaakt door griep, houdt je binnen enkele uren en voor een paar dagen in bed. Je hebt hoofdpijn, intense spierpijn, je bent doodmoe; de koorts is hoog; je voelt je afgemat en bijzonder zwak. De symptomen van griep duiken veel plotser op en zijn veel intenser dan die van een verkoudheid. Griep krijg je maar één keer per jaar, want je krijgt een relatieve immuniteit, de virussen die griep kenmerken, zijn minder talrijk en hun mutatie is seizoensgebonden.

Welke zijn de behandelingen en wat kan je doen om de symptomen te verminderen?

Er bestaat geen enkele behandeling tegen de virussen die aan de grondslag van een verkoudheid liggen. Ze zijn goedaardig, de gevolgen zijn dat ook. De behandeling pakt voornamelijk de symptomen aan door inname van pijnstillers en koortswerende geneesmiddelen indien nodig, druppels en reinigingsoplossingen voor de neus voor meer comfort en een betere algemene conditie noodzakelijk voor de uitvoering van de dagelijkse activiteiten.

Er bestaan sinds meerdere jaren orale antivirale geneesmiddelen tegen griep. Opdat deze doeltreffend zouden zijn, moeten ze worden ingenomen binnen een periode van 48 uur na het opduiken van de eerste symptomen. Indien ze laattijdig worden ingenomen, kunnen ze de symptomen beperken maar zullen ze minder doeltreffend zijn om het virus af te remmen. Naast deze behandeling die moet worden voorgeschreven door uw arts, is het aangeraden om thuis te blijven om je omgeving niet te besmetten en zoveel mogelijk te rusten tot wanneer je je beter voelt. Het is ook goed de symptomen te behandelen, zoals voor een verkoudheid, om je algemene conditie te verbeteren tijdens de herstelperiode.

Welke personen dreigen het meest te lijden onder de gevolgen van griep?

Voor bepaalde zogenaamde risicopersonen wordt zelfmedicatie sterk afgeraden. Zij hebben er baat bij hun huisarts te raadplegen om zich eventueel te laten inenten tegen de seizoensgriep. 

De Hoge Gezondheidsraad beveelt bepaalde bevolkingsgroepen sterk aan zich te laten inenten:

 • personen die complicaties zouden kunnen ontwikkelen, meer bepaald:
  • zwangere vrouwen in het tweede en derde semester van hun zwangerschap
  • elke patiënt ouder dan 6 maand die lijdt aan diabetes, chronische aandoeningen van de longen, het hart, de lever, de nieren of de spieren. Personen met een beperkte natuurlijke of geïnduceerde weerstand.
  • 50-plussers
  • personen die in een ziekenhuis of woonzorgcentrum verblijven.
  • kinderen van 6 maand tot 18 jaar die over een lange termijn worden behandeld met aspirine.
 • personen die dreigen besmet te worden en die hun omgeving dreigen te besmetten, meer bepaald:
  • het personeel actief in de gezondheidszorg
  • personen die onder hetzelfde dak leven als de betrokken personen van de eerste groep of die leven bij kinderen van minder dan 6 maand.

De Hoge Gezondheidsraad geeft ook aan dat het vaccin voordelig kan zijn voor 50-plussers, vooral als het gaat om rokers, personen die grote hoeveelheden alcohol drinken of personen met een aanzienlijk overgewicht.

 

Bronnen:Hitte- en ozonpieken

gepost op maandag 29 juni 2015

Beste patiënt,

Op dit moment worden hoge waarden voor ozon en/ of hitte vastgesteld/voorspeld. Deze omstandigheden kunnen aanleiding geven tot  ernstige problemen voor de volksgezondheid, zeker voor gevoelige personen. 

Gevoelige groepen zijn: baby’s en kleine kinderen,  ouderen, chronisch zieken en sociaal geïsoleerde personen. Ook indien men een sportief of cultureel evenement organiseert in de zomer zijn preventieve aanbevelingen belangrijk.

Voor de doelgroepen zijn folders beschikbaar die men hier kan downloaden:
http://www.zorg-en-gezondheid.be/Publicaties/Publicaties-gezond-leven-en-milieu/  
 

De belangrijkste tips op een rij:

 • drink meer dan gewoonlijk: bij voorkeur mineraal water; vermijd alcoholische dranken en dranken met veel suiker; help baby’s, jonge kinderen en hulpbehoevenden voldoende te drinken
 • blijf binnen: in de binnenlucht is minder ozon dan in de buitenlucht;
 • zoek de koelte op en koel je lichaam regelmatig af (douche, bad, zwembad,…)
 • rust voldoende en beperk lichamelijke inspanningen
 • bescherm je tegen de zon met een degelijk beschermende zonnecrème en een hoedje
 • bezoek ouderen en hulpbehoevenden en bied je hulp aan


Laat kinderen nooit achter in een geparkeerde auto!              

 Bijkomende tips:

 • verplaats sport- en spel activiteiten naar andere uren (buiten 11 en 22u wegens hogere ozonconcentraties en temperaturen), en naar een koele binnenruimte
 • zorg voor aangepaste lichte kledij (wees hiervoor waakzaam voor baby’s en bejaarden
 • houd ramen, gordijnen en rolluiken dicht overdag, en verlucht ’s nachts als de temperatuur gedaald is
 • een ventilator brengt weinig of geen verkoeling, een airconditioning wel
 • indien je bepaalde geneesmiddelen neemt, informeer dan best op voorhand bij je arts of apotheker of zij een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid gedurende een hitteperiode en of de dosis moet aangepast worden


Meer informatie over gezondheidseffecten, preventieve tips en maatregelen vind je op:

http://www.zorg-en-gezondheid.be/hittealarm/ 
 


Route van de oude praktijk naar de nieuwe praktijk